Új csarnok épülhet

csarnok
A város jelenlegi sportcsarnokát 1982-ben, 37 éve adták át, kiszolgálta az idejét, de a mai igényeknek már semmilyen szempontból nem felel meg – mondta Sinka László alpolgármester, annak az önkormányzati munkacsoportnak a vezetője, amelyet a projekt támogatásával bízott meg a képviselő-testület. Az új csarnok 70 százalékban TAO-támogatásból épülhet meg, amelyet a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége egyértelműen támogat. A képviselő-testület február 16-án hozott végleges döntést arról, hogy vállalja a beruházás előfinanszírozását, valamint 30 százalékos önrészét. Felállt a projektszervezet és több hónapos egyeztetés, előkészítő tárgyalások után elkezdődhet a megvalósítás intenzív időszaka. Az MKOSZ-nek áprilisban kell beadni a megvalósíthatósági pályázatot, amelyet az országos sportági szövetség mellett három minisztériumnak is jóvá kell hagynia.
Ha ez megtörténik, elkezdődhet a mintegy egymilliárdos TAO-támogatás összegyűjtése az adóalanyoktól, amelyben a város vezetői vállalják a legnagyobb szerepet. Az önkormányzat ezen túl is minden szakmai támogatást megad a beruházást bonyolító SZKSE-nek.
„Abban bízunk, hogy 2019-ben már az új csarnokban ünnepelhetjük augusztus 20-át és a Battai Napokat, de ennél is fontosabb, hogy a sportolóink, az általános iskolások és minden érdeklődő rendelkezésére álljon a kor követelményeinek megfelelő sportlétesítmény” – mondta Sinka László. Emlékeztetett arra is: Százhalombatta éppen húsz éve nyerte el a Nemzeti Sportváros címet, most pedig egy olyan nagyberuházás veszi kezdetét, amely minden bizonnyal meghatározó lesz a következő húsz évre.
Az elmúlt néhány évben, amióta a látványsportok TAO-támogatását lehetővé tette az állam, nagyon sok hasonló beruházás valósult meg. Százhalombattán a régi mellé tervezik az új csarnokot, a két épületet össze is szeretnék kötni, és – ugyancsak a TAO-támogatás igénybevételével – a régi sportcsarnok korszerűsítését is el szeretnék végezni a következő években.
Dr. Farkas Gábor megerősítette, hogy egyesülete eltökélt a projekt végrehajtásában. Köszönetét fejezte ki a lehetőségért és az eddigi munkáért az MKOSZ-nek, az önkormányzat vezetőinek, valamint műszaki és jogi szakembereinek, akik „teljes mellbedobással” dolgoznak a közös tervek megvalósulásáért. Ígéretet tett, hogy egyesületének vezetői és személy szerint ő is hasonló szellemben tevékenykednek a projekt sikeréért.
Tudomásul kell venni, hogy a város pénzügyi helyzete megváltozott – hangsúlyozta Vezér Mihály -, középtávon előre láthatólag nem képes az önkormányzat önerőből végrehajtani a korábbi éveket jellemző nagyberuházásokat. A fejlődésről azonban nem szabad lemondani: több lobbira és összefogásra van szükség. A tervezett sportcsarnok nem az első és reményei szerint nem is az utolsó beruházás, amely külső forrás bevonásával valósul meg. Az új idők új szereposztást követelnek – nem az egyesület kér támogatást a várostól, hanem fordítva -, amelyhez alkalmazkodni kell.
A beruházás 1,4 milliárdos költségéből maximum 400 millió forint önköltséget kell vállalnia az önkormányzatnak. A polgármester köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vesz ebben a „nagyszerű csapatmunkában”.
Annak idején Macsali Róbert, az SZKSE vezetőségi tagja kereste meg a sportcsarnoképítés ötletével – mondta el Szél Pál szakbizottsági elnök -, és amikor az MKOSZ is támogatásáról biztosította a tervet, nagy örömmel terjesztette azt a városvezetés elé. A későbbi években arra is lehetőség lesz, hogy hasonló konstrukcióban 3-400 négyzetméteres judoterem épüljön a sportági szövetség támogatásával. Az új, 1200-1400 főt befogadó, 4000 négyzetméter alapterületű sportcsarnok pedig végre azt is lehetővé teszi, hogy judo Eb-ket és VB-ket szervezzenek Százhalombattán, amely jelentős bevételt eredményezhet a városnak.
A jelenleg üzemelő Városi Sportcsarnokot évente 100-130 ezer fő látogatja – tájékoztatott Fekete László, a Városi Szabadidő Központ vezetője. A városban jelentős a sportcélú idegenforgalom és az egyéb rendezvények iránti igény, de a piaci érdeklődés kiszolgálására csak a csarnok 5-10 százalékos kapacitását tudják használni, mivel nagyon túlterhelt a létesítmény. Az új multifunkcionális csarnok megépítésével ez is változhat, növelni lehet a bevételeket, és ezzel sokkal gazdaságosabbá válhat a működtetés.   Az új csarnokban egyeránt helyet kaphat a verseny-, a szabadidő- és a tömegsport, de kulturális és közösségi rendezvényeket, akár táncversenyeket és bemutatókat is lehet majd szervezni.